Evenement – opstellingendag

schoolbord - kijk op openvloerpuntnl NL

Sinds december 2016 faciliteren wij maandelijks een opstellingenworkshop in het NERA-gebouw in Nederhorst den Berg.  Dat is steeds op een zaterdag, tussen 10:00 en 16:00 uur. Om ongeveer 12:30 uur is het tijd voor de lunch. Heb je een vraag die jou al lang bezig houdt, waarvan je bijvoorbeeld graag wilt weten wat jouw rol is, of wat de werking van iets is waardoor een kwestie maar blijft voortduren, in het gezin, de familie of elders, schrijf je in. We helpen je graag. Aanmelding graag per e-mail: praktijkkaruna@gmail.com. 

Tevens maak ik deel uit van het opstellingencollectief Open Vloer, een groep van vijf opstellingenbegeleiders, die iedere zes-acht weken een workshop organiseert in Djoj, Rotterdam.

Wat is dat, een opstelling? In het kort komt de methode hierop neer: de werkwijze wordt uitgevoerd in een groep deelnemers. Iemand heeft een vraag over een kwestie, vaak is het piekeren daarover al lange tijd gaande. In een gesprek met de opstellingbegeleider wordt de kwestie ontleed in partjes. Voor ieder partje wordt iemand uit de groep deelnemers gevraagd zo’n partje een stem te geven, hij/zij is daarmee representant van dat partje.  partjes komkommerDe inbrenger van de vraag geeft iedere representant intuïtief, volgens zijn/haar innerlijk beeld een plaats in de ruimte. Dan gaat hij/zij zitten. Vervolgens gebeurt er iets bijzonders: de representanten voelen zich met elkaar verbonden, als in een familieband. Voor de inbrenger van de vraag is goed te zien waar in het systeem loyaliteit bestaat, of waar verbinding hapert. Hij/zij wordt getuige van wat mogelijk al vele jaren innerlijk waarneembaar was. De begeleider van de opstelling zal een aantal interventies doen die kunnen leiden naar meer inzicht, en eventueel naar een liefdevolle en respectvolle oplossing van een tot dan toe ongemakkelijke verbinding. Aldus kan door de vraagsteller worden teruggevonden wat hij/zij tot dan toe verloren waande. Hoe dan ook: na de opstelling ontspannen zowel de representanten als de overige deelnemers in de groep zich zichtbaar.  Niet zelden nemen alle deelnemers voor zichzelf iets helpends uit de opstelling mee. – Hoe dit werkt, is niet bekend. Dat dit werkt, is inmiddels talloze malen bewezen.

misverstand - piekerenEr zijn mensen die de methode nog niet hebben meegemaakt en met een kwestie rondlopen. Die zien zo’n aankondiging en uitnodiging, willen graag een inkijkje in hun vraag, maar durven het nog niet aan. Dat is zó jammer! De vraag die rijst is: hoe lang wil je nog met je vraag blijven doorlopen? Is je ‘wens’ naar inzicht of antwoord, zo langzamerhand niet een ‘verlangen’ geworden? – Hoe zou het voor je zijn contact op te nemen met Ranjana van therapiepraktijk Karuna? Kom ermee voor de dag! emoticon van triest naar blij tijdens opstelling v2Je kwestie vooraf kort bespreken met iemand die met open, frisse blik naar jou kijkt en luistert, kan bij jou opleveren dat je minder spanning ervaart als je besluit deel te nemen aan zo’n opstellingendag. De beweging die dit plaatje laat zien, dat wil je ook … toch? Stuur je een mail, en je wilt teruggebeld worden, laat dat dan weten en geef dan ook je telefoonnummer. Enne … zit niet in over je emotie. Zie het zo: hoe meer emotie je ervaart (het wordt almaar moeilijker die nog te verbergen), hoe meer je eraan toe bent het onderwerp als het ware in de ogen te kijken. Opluchting zal je beloning zijn. – Dus: niet nog langer vooruitschuiven.  Doen. Welkom!

Kosten per deelnemer met een vraag: €70. Wil je alleen deelnemen om te kijken: €40. Weet dat je gevraagd kunt worden om aspecten uit de opstelling (‘partjes’) te representeren. Genoemde bedragen zijn inclusief koffie, thee, frisdrank en versnaperingen gedurende de dag, alsmede de lunch, tenzij anders afgesproken.

 

Terug naar de pagina Systemisch Werk .

button for email 4 website