Familieopstellingen is een werkwijze die ons laat zien welke plek we innemen in de familie waarin we geboren zijn, of het gezin waarin we zijn opgegroeid. Deze werkwijze helpt bij het bewust krijgen van bijvoorbeeld gedragingen waarvan we ons soms afvragen of die in het dagelijks leven wel zo handig zijn. Deze weinig, of vaak niet, helpende gedragspatronen kunnen de oorzaak van strubbelingen zijn die op het eerste oog niet goed verklaarbaar zijn.
Voorbeelden: een vader heeft wel erg hoge verwachtingen van een van zijn dochters; een moeder blijft maar zwijgen over de naam van de vader van haar eerstgeboren kind.
Veel vragen die we hebben omtrent ons leven, het onderhouden van relaties met familie, vrienden en de levenspartner kunnen worden herleid naar wat wordt genoemd verstrikkingen in het familiesysteem. Het gaat hierbij om onbewuste of halfbewuste verbanden waaruit we ons met familieopstellingen liefdevol en respectvol kunnen losmaken. Als gevolg daarvan kan o.a. onze creativiteit (eindelijk) vrijelijk stromen.
Wat zijn de onderwerpen waarvoor je een opstelling kunt laten begeleiden? De lijst onderwerpen is bijna eindeloos. Aangaande familiestructuren, ziekte en gezondheid, en bedrijfsleven kun je denken aan: gezin van herkomst – het huidig gezin – samengesteld gezin – familie – geld – boodschap bij een ziektebeeld – keuzes maken – ontslag en verwerking – samengaan met, of overname door, een ander bedrijf – relaties, vanuit verschillend perspectief – vastzitten, maar niet kunnen vooruitkomen – verlangen naar land van herkomst, maar je leven ligt in Nederland (bijv. voor Indische Nederlanders, eerste, tweede en derde generatie) – etc.
De gevolgde werkwijze komt voort uit het werk van Virginia Satir, medio de vorige eeuw. De bekendste persoon die deze methode verder heeft uitgewerkt is Bert Hellinger. Van hieruit is het opstellingenwerk doorontwikkeld tot vele werkwijzen, waaronder opstellingen gericht op organisaties, en ziekte en gezondheid, waarvoor je eveneens bij Karuna, coaching bij levensvragen terecht kunt.
Een recent ontwikkelde methode voor opstellingen is het levensintegratieproces (LIP). Velen hebben niet zo in de gaten hoe verschillende levensfasen zich elkaar opvolgend in het eigen leven hebben voorgedaan. Daardoor zijn we ons er vaak niet van bewust dat we ons al met al veel moeite hebben getroost te komen waar we zijn. In deze opstellingsvorm kom je oog in oog te staan met representanten van die verschillende levensfasen, kun je met elkaar in gesprek gaan. Soms is een gesprek zelfs niet nodig, zegt het elkaar in de armen sluiten al genoeg. Soms verbazing wekkend. Vaak heel verrassend! Je krijgt meer waardering voor wie je bent. En die mag eindelijk gezien en ervaren worden.
Er zijn twee typen deelnemers aan een opstellingendag: inbrengers van een vraag, en geïnteresseerden in het werk. Hieraan zijn onderling verschillende kosten voor deelname verbonden: voor iemand die een opstelling wil laten begeleiden is dat €70, voor een belangstellende zonder vraag is dat €40. Iedereen kan gevraagd worden de taak van representant van een element van een opstelling op zich te nemen.
Voel je ervoor om aan een opstellingendag deel te nemen, en je wilt eerst een beknopte beschrijving van de werkwijze van een opstelling lezen?
De voorwaarden voor onze dienstverlening vind je onder Voorwaarden.